Wyprzedaże rocznika 2009 - który model wybrać ?

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • t271828
    Elegance
    • 2008
    • 928

Zamieszczone przez golibroda
    Konkretnie w czym (oprócz wyglądu - bo to kwestia umowana) O2 jest lepsza/gorsza od O1 ?
    Parametry, konstrukcja, utrata wartości, atrakcyjniejszy wygląd dla tych co sie "chcą przejechać" cudzym samochodem ?

Rozważmy też więc O1 v.s. O2 plizzzzzz
    O2 - lepsze zawieszenie, wiecej miejsca (szczegolnie z tylu) po prostu nowsza konstrukcja

O1 - prostsza konstrukcja - ewentualne naprawy powinny byc tansze, lzejsza - ciut
    mniejsze spalanie i lepsze osiagi przy tym samym silniku, przy odsprzedazy dostaniesz
    mniej bo to juz bedzie "zabytek" ale tez mniej kosztuje. MNiejszy wybor silnikow,
    ale z kolei mozna do O1 wziac 1.8T niedostepny w O2

Musisz sie przejechac roznymi wariantami - informacji masz juz chyba az nadto

Komentarz

• Big
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 6389

Co przemawia za tym. żeby to była O2
      Wszystko !!! Octavia I i Octavia II to 2 zupełnie rózne samochody. Łaczy je tylko nazwa modelu. Inne płyty podłogowe, inne silniki, inaczej rozwiazane zawieszenie, inne materiały użyte do wykonczenia wnętrza itd.
      Czarny Elegance

Komentarz

• aldam
        L&K
        • 2006
        • 1036

o2 jeździ się po prostu lepiej. Jednak 01 kosztuje mniej na dzień dobry i w eksploatacji (prostsza kontrukcja)
        Audi A4 1.8TFSI

Komentarz

• golibroda
          Rider
          • 2009
          • 530

Patrzę na samochód w perspektywie następnych 10 lat. O1 wtedy będzie super zabytkiem a O2 zabytkiem
          Myślę, że na tym etapie wiadomości muszę wybrać sie do salonu, pooglądać, pomacać i przede wszystkim pojeździć. Pewnie wtedy rozwieje się wiele moich wątpliwości, bo mam teraz wiedzę tylko teoretyczną i zero doświadczenia z dieslem.
          Chyba skończy się na 1.9tdi lub 1.6 w gazie bo wersja 1.4tsi bez gazu odpada i inne wersje bez gazu też.
          Pozdrawiam
          Piotr

Komentarz

• karpecik
            Rider
            • 2004
            • 279

W 2012 roku będzie koniec świata. Kup sobie używane auto... :lol:

Komentarz

• aldam
              L&K
              • 2006
              • 1036

ma być tanio na 100km to kupuj 1.9tdi + wersja na jaką cię stać. Polecam dopłacić do xenonów jeżeli jeździsz dużo nocą.
              Audi A4 1.8TFSI

Komentarz

• golibroda
                Rider
                • 2009
                • 530

No to pierwsze uwagi. Jeździłem po koleżeńsku O1 1.6 102 KM z gazem nówką i O1 1.9 ?KM z 2003 roku
                Benzyniak mimo gazu całkiem nieźle się zbierał i silnik pracował tak zzzzzzzzzzzzzz, natomiast 1,9 też miał swojego kopa może troszkę lepszego a silnik pracował jak wrrrrrrrrrrrrrrr i było wyraźnie słychać, że to diesel.
                W stosunku do mojej Asterki może nie przepaść ale różnica znaczna i wyraźnie wyczuwalna
                Teraz pora na wizytę w salonie
                Pozdrawiam
                Piotr

Komentarz

• blackrs
                  RS
                  • 2008
                  • 4826
                  • Superb II combi (3T5)
                  • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

to aj ci jeszcze bardziej w glowie anmieszam zagadaj z tym kolega z forum on ma mondea w fajnych cenach mysle ze w tych cenach moze byc ciekawsza opcja niz octavia
                  BYŁA o1 rs
                  BYŁA o2 1.6
                  JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG

Komentarz

• adym
                    Ambiente
                    • 2008
                    • 179

golibroda, dzis rano czytalem Twoj watek na grupie p.m.s i zaprosilem Cie na forum ale widze, ze sam tutaj trafiles juz wczoraj

blackrs, to byl cios ponizej pasa :twisted:

Komentarz

• aldam
                      L&K
                      • 2006
                      • 1036

adym, dlaczego?
                      nowe mondeo naprawde ładnie wygladaja.
                      Audi A4 1.8TFSI

Komentarz

• adym
                        Ambiente
                        • 2008
                        • 179

właśnie dlatego

Komentarz

• shok
                          RS
                          • 2009
                          • 2070
                          • Octavia I (1U2)
                          • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Przede wszystkim gdybym Ja miał przeznaczyć 70 tys na auto to w ogóle bym nie myślał oglądać używanych aut.Nawet jakby miało 1tyś km przejechane.Bo nowe to nowe ,mające jednego właściciela.Wewnętrzna radość posiadania auta nowego.Co innego jak kupuje auto na 1rok2 to wiadomo szukam tak aby najmniej stracić.Ja szukam auta używanego dlatego ,że nie dysponuje kwotą 70tys która mógłbym przeznaczyć na auto. :lol:

Komentarz

• golibroda
                            Rider
                            • 2009
                            • 530

@adym

No tak, próbowałem się czegoś tam dowiedzieć, ale okazało się, że jestem spamerem dilerem
                            A tutaj spotkałem pomocnych kolegów, dziękuję za to i proszę o jeszcze ku chwale mojej i innych czytających. Niech każdy coś skorzysta.
                            Pozdrawiam
                            Piotr

Komentarz

• marlej108
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2006
                              • 4976
                              • Octavia III (5E3)
                              • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez karpecik
                              Rewelacyjny text ;-))))
                              http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
                              Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• golibroda
                                Rider
                                • 2009
                                • 530

To ja mam pytanie z innej beczki. Co prawda nie ten dział ale wybaczcie.

Zapytam hipotetycznie czy do kazdego benzyniaka lub diesla można zrobić chiptuning ?
                                Jakie są koszty i jakie zyski z takiej operacji ?. Rozumiem, że zwiększa się moc i dynamika kosztem wiekszego spalania. Ale o ile ....
                                Czy trzeba dodatkowo ulepszać związku z tym mechanikę samochody, bo to wieksza moc to i może inne hamulce, zaweszenie. Co z trwałaścią silnika ... spada ?

Co można osiągnąć np: z takiego 1,6 z gazem O2 lub 1.9TDI O2. Bez apteki tak ogólnie coby załapać temat. Może jakaś strona sprawdzonej na forum firmy tuningowej od Octavii.

Może myśląc o zakupie nowego auta warto tez pomysleć o przyszłości samochodu po gwarancji. Nigdy nic nie wiadomo co człowiekowi przyjdzie do głowy, a nie wiem czy wszystkie silniki można podrasować ? ... czy warto iść tą drogą myślową ?
                                Pozdrawiam
                                Piotr

Komentarz

• voltar
                                  L&K
                                  • 2009
                                  • 1107
                                  • Octavia II (1Z3)
                                  • BZB 1.8 TSI 160 KM

[quote]
                                  No daj spokoj , przeciez mial malo palic ...

[ Dodano: Pon 07 Gru, 09 15:36 ]
                                  Zamieszczone przez karpecik
                                  Jezeli to prawda to mysle ze powinien zrobic dokladnie przeciwnie i wziazc jak najwiekszy kredyt i zaszalec

[ Dodano: Pon 07 Gru, 09 15:40 ]
                                  Zamieszczone przez aldam
                                  adym, dlaczego?
                                  nowe mondeo naprawde ładnie wygladaja.
                                  IMO tak ale tylko z zewnatrz i nie kaza wersja. Kombi to klucha. Chyba najlepiej lifttback.
                                  Wenatrz to niestety jakosciowo Focus, a widzieliscie ten plastik przy tylnim zderzaku od dolu ? Cos tego typu jak w O2 co mialoby zabezpieczyc przed rysowaniem.
                                  Roznica jest taka ze strasznie tandetnie to wykonali. W koncu Mondeo to srednia klasa a ona chyba do czegos zobowiazuje.

O kvalitach Skody Octavia moze pohybovat ino blazen !

Komentarz

• t271828
                                    Elegance
                                    • 2008
                                    • 928

Zapytam hipotetycznie czy do kazdego benzyniaka lub diesla można zrobić chiptuning ?
                                    Jakie są koszty i jakie zyski z takiej operacji ?
                                    Ma to sens tylko przy silnikach z turbo, w pewnych granicach nie trzeba nic przerabiac
                                    (hamulce, zawieszenie). Zazwyczaj mozna osiagnac przyrost mocy rzedu 30%

Komentarz

• Christopher0404
                                      Classic
                                      • 2009
                                      • 22

Witaj,
                                      ja też dojeżdżam trochę mniej i zdecydowałem się na diesla - ale warto przekalkulować cenę z LPG - niestety nie znam kosztów eksploatacji benzynki - do diesla lejesz + wymiana oleju + filtry no i rozrząd co 90 tyś lub przy nowych paskach nawet 120 tyś
                                      Ja kupiłem u Zimnego w Tomaszowie choć mam do niego 400km - nie znalazłem nigdzie lepszych warunków i obsługi polecam a dzwoniłem po różnych dealarach - mówią że na południu dają największe rabaty ale mi Zimny dał najlepsze warunki i wszystko załatwiłem mailem i pojechałem raz tylko po odbiór
                                      Christopher

Komentarz

• _tm_
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2004
                                        • 2333
                                        • Superb III (3V3)
                                        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                        • CDAA 1.8 TSI 160 KM
                                        • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Zapytam hipotetycznie czy do kazdego benzyniaka lub diesla można zrobić chiptuning ? (..) Co można osiągnąć np: z takiego 1,6
                                        Nic. Jeżeli chiptuning to tylko TDI lub TSI.
                                        S3 SL 2.0 TSI DSG 4x4 [355KM@461Nm] 2018-... link
                                        Alfa Romeo Stelvio AT8 Q4 [280KM@470Nm] 2018-... link
                                        -------------------------------------------------------------------------
                                        O3 RS 2.0 TSI DSG [313KM@439Nm] 2016-2018 link
                                        O2 1.8 TSI DSG [237KM@345Nm] 2009-2014
                                        O1 1.9 TDI [207KM@389Nm] 2004-2010

Komentarz

• OctaviaFLKrak
                                          Ambiente
                                          • 2009
                                          • 138

Chyba skończy się na 1.9tdi lub 1.6 w gazie bo wersja 1.4tsi bez gazu odpada i inne wersje bez gazu też.
                                          Dojezdzam do pracy codziennie 50km tam i z poworotem, jade trasą ok 90-110 maks. Tygodniowo robię 250km srednie spalanie z 1.4 TSI wynosi 5,7-5,9. W miescie podskakuje do 6,3-6,5. Znajomi mają 1.9 TDI ktore rozgrzewają sie na dystansie 15km o palą tyle samo. Zastanów się mocno nad tym silnikiem. A uwierz jest czym jechac z 1.4 TSI..........

Komentarz

• vince123
                                            Elegance
                                            • 2009
                                            • 923

Zamieszczone przez _tm_
                                            Co można osiągnąć np: z takiego 1,6
                                            pisalem do Mastersa i pow mi ze z 1,6 AEE (OI) wykrzesasz tylko 6-7KM ....koszt nie adekwatny do osiagów
                                            sprzedam do OI :

szyby cala lewa strona
                                            nadkole nowe LP
                                            kontakt PW

Komentarz

• Andys
                                              Elegance
                                              • 2007
                                              • 762

golibroda, nie obraź się kolego, ale widać że faktycznie strasznie się "miotasz" z tym wyborem.
                                              Zastanów się na spokojnie, co jest dla Ciebie najważniejsze. Jeśli, tak jak pisałeś na początku, spalanie i robisz około 40k km rocznie - weź Diesel`a. Przyzwyczaisz się do terkotu silnika i do sposobu jazdy. Do tego wybierz wyposażenie na jakie Cię będzie stać (tak, jak koledzy pisali, jeśli jeździsz w nocy poza miastem, ksenony zwrócą Ci każdą wydaną na nie złotówkę).

Ja miałem niestety niższe fundusze niż Ty i stałem przed wyborem czy Mint z 1.9 TDI, czy Ambiente z 1.4 TSI (1.6 MPI wykluczyłem ze względu na znikomą dynamikę, choć do miasta pewnie wystarcza.) Mnie w wyborze pomogły czynniki takie jak fakt, że przed Skodą jeździłem komfortowym, dobrze wyposażonym autem (skłaniałem się ku lepszemu wyposażeniu), a także fakt, że jeżdżę 12-15k km na rok głównie po mieście i tu zdecydowałem się na 1.4TSI i tak wybrałem auto
                                              Pozdrawiam,
                                              Andys

Komentarz

• Marx
                                                Elegance
                                                • 2009
                                                • 865

sam jestem ciekaw co kolega wybierze, ale powiem szczerze ze za 70 tys zl to bym raczej kupil jakiegos japonczyka... Albo kupil za 50 a za 20 tankowal przez najlblizszych kilka lat

Komentarz

• malgosk
                                                  Ambiente
                                                  • 2009
                                                  • 148

Zamieszczone przez OctaviaFLKrak
                                                  Dojezdzam do pracy codziennie 50km tam i z poworotem, jade trasą ok 90-110 maks. Tygodniowo robię 250km srednie spalanie z 1.4 TSI wynosi 5,7-5,9. W miescie podskakuje do 6,3-6,5. Znajomi mają 1.9 TDI ktore rozgrzewają sie na dystansie 15km o palą tyle samo. Zastanów się mocno nad tym silnikiem. A uwierz jest czym jechac z 1.4 TSI..........
                                                  Potwierdzam. Ja dojeżdżam 115 km codziennie w 1 stronę. Na rok daje mi to 2400 zł strat względem diesla (głównie wyższa cena benzyny). Ale od stycznia ropa ma podrożeć o 17 groszy

Plusy: Przeglądy co 30 tyś. km, łańcuch zamiast paska rozrządu, brak koła dwumasowego, itd. Silnik cichutki i zbiera się podobnie jak mój Peugeot 406 2.0 138 KM. Uważam, że nie warto przepłacać za diesla pomimo dalekich dojazdów. Spalanie możesz sobie sprawdzić na linku do Motostat (ikonka poniżej).

Automatyka to klocki LEGO dla dużych chłopców

Komentarz

• golibroda
                                                    Rider
                                                    • 2009
                                                    • 530

@Andys spoko nie obrażę się .. to prawda, że się miotam bo zupełnie sie na tym nie znam choc teraz juz co nieco liznąłem dzieki Wam.

No i byłem w salonie. Do testów była tylko O2 1.9 TDI. Prowadziłem. Silnik rzeczywiście słychać dość mocno - pan powiedział, że to najgłośniejszy w swojej klasie.
                                                    Dynamika nie powaliła mnie wcale na kolana. Myślałem, że będzie przepaść pomiędzy moją asterką a była tylko znacząca róznica. Prowadziło się fajnie ale żebym jechał z wywieszonym językiem do pasa to nie powiem. Jazda była po prosty poprawna (normalna) bez szczególnych zachwytów abym powiedział muszę go mieć natychmiast.
                                                    Może powinienem dłużej poprowadzić aby sie przekonać na już i na tak.

Pewnie za dużo oczekiwałem - ale to brak doświadczenia

Sprzedawca - zresztą bardzo cierpliwy i przesympatyczny polecał mi jednak 1.6 tdi jako silnik nowszy, bardziej oszczędny z taką samą mocą co ten 1.9.
                                                    Mówił, że jest dużo cichszy ... z 40 % jeśli da się to zmierzyć.

No i najważniejsze - w zasadzie w tych wyprzedażach nie ma co wybrać - tylko ulotki wielkie, a wybór w zasadzie parkingowy a nie fabryczny.
                                                    Był tam jeden do wzięcia 1.9 ambiente (nawet kolor fajny) do którego dopakowałem metalic, koło zapasowe, blokade skrzyni,cd swing i zimówki za całkiem rozsądną cenę

Były też do wzięcia 1,6 ale nieciekawe - wybór żaden.

Jutro pojadę do drugiego dilera i zobaczę co tam proponują i czym można się przejechać

A wracając do chiptuningu to w tym 1,9 czy 1,6 coś można zrobić jakby naszła mnie ochota - abstrachując od oszczędności paliwowej .. wiecie .. głowa siwieje ... szaleje :szeroki_usmiech wole być świadomy jakie mam możliwości ale nie muszę z nich skorzystać .. a nuż !

I co wy na moje wrażenia ?
                                                    Pozdrawiam
                                                    Piotr

Komentarz

Pracuję...